Uniek tunnelproject

Twister en Tango, twee unieke torens verrijzen in de Haarlemse Schalkwijk. De torens tellen respectievelijk tien en dertien identieke verdiepingen en hebben een opvallende ronde vorm, waarbij de balkons per verdieping een kwartslag zijn gedraaid. Een uniek en intensief tunnelproject van HSB waarbij een uitgekiende voorbereiding en hechte samenwerking vereist is.

De samenwerking met HSB gaat al meer dan 25 jaar terug . We vertrouwen elkaar dan ook blindelings. Om tijdswinst te behalen heeft HSB gekozen voor het tunnelbouwprincipe. Een principe waarbij de ruwbouw door warme gietbouw wordt gerealiseerd. Volgens dit principe heeft HSB zes dagen de tijd voor het realiseren van een verdieping, terwijl op de traditionele manier de bouwtijd ca. drie weken per verdieping bedraagt.

Aan Albeton de uitdaging om de betonstort in vier dagen per verdieping te realiseren. De verdiepingen zijn verdeeld in elk vier taartstukken. Telkens één dag voor een taartstuk. Afhankelijk van het taartstuk wordt een ontkistingssterkte van 14 N/mm² of 25 N/mm² gevraagd. Dat laatste is best behoorlijk om de volgende dag al te behalen, maar noodzakelijk omdat de prefab balkons met een gewicht van negen ton in dezelfde gang mee worden ingestort.

Voor de aanvang van het project  zijn in ons laboratorium al beproevingen gedaan om een uitgebalanceerd mengsel te maken  met een hogere eind- en aanvangssterkte. Aan de hand van sensoren en rijpheidscomputers van Verboom zijn op laboratoriumschaal proefopstellingen gemaakt die we konden projecteren naar het werk.

De betonstorts op locatie worden nauwlettend gevolgd en dagelijks vindt afstemming plaats met HSB, maar ook met de medewerkers van onze planning. Voor dit project wordt gebruikt gemaakt van drie unieke mengsels met elk zijn eigen specifieke eigenschappen. Zeer belangrijk is dan ook het afsturen van de auto’s, zodat het juiste mengsel op tijd geleverd wordt en in het betreffende taartstuk wordt gestort. De vier taartstukken bestaan uit twee storts van 35m³ en twee storts van 80m³. Zodra de bekisting gereed is, worden onze wagens afgeroepen.

De betonstort wordt gevolgd door vier rijpheidscomputers die apart worden aangestuurd, zodat we de verhardingscyclus aan de hand van de rijpheidsgrafieken in onze centrale kunnen volgen.  Onze betontechnoloog volgt het proces nauwlettend.

Inmiddels zijn alle 10 verdiepingen van toren Tango gerealiseerd en gaan we beginnen met toren Twister. De storts lopen nog door tot juli-augustus.

 


Terug naar overzicht