Albeton levert beton waar het ooit beton maakte

Aan de Cruquiusweg aan het IJ is de bouw in volle gang. De eerste fase van transformatie van het Cruquiusgebied tot een levendig en duurzaam woon-, werk- en recreatiegebied. De locatie waar we een aantal jaren geleden nog de betonmortel maakten, leveren we nu het beton voor de bouw van twee L-vormige gebouwen in opdracht van bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen.

Verantwoord geproduceerd beton

Op de zandvlakte waar onze centrale heeft gestaan, zijn eerst damwanden geslagen en is de bouwput leeggepompt. In november 2015 zijn op de bodem van de put de eerste betonnen palen gestort met het VIBRO-systeem. Vanaf die tijd zijn ruim 300 betonnen palen in de grond gewerkt en daarop is de betonnen vloer van de parkeerkelder aangelegd. In april werden de eerste contouren van de gebouwen zichtbaar en eind november 2016 hebben de eerste gebouwen hun hoogte bereikt. Dit jaar is bouwbedrijf De Nijs ook gestart met de overige drie gebouwen. Ook hier wordt een bouwput gegraven en er gaat een tweede serie palen de grond in. In totaal zal de bouw bijna twee jaar in beslag nemen.

Duurzaam beton voor een duurzaam bouwwerk

De vijf gebouwen worden niet aangesloten op stadsverwarming. Ze worden verwarmd en gekoeld met één installatie voor warmte- en koudeopslag. De WKO-installatie slaat koude en warmte op in de grond en wint energie uit het temperatuurverschil met het water in de Entrepothaven. Andere duurzame maatregelen die ontwikkelaar Amvest treft, zijn zonnepanelen, een mos sedum dak en driedubbele beglazing. Met het oog op biodiversiteit komen er in de gevels nestmogelijkheden voor onder andere zwaluwen.

Bedrijfsleider Johan Doets “Een duurzaam gebouw dat hier op onze oude productielocatie gebouwd wordt, vraagt natuurlijk om duurzaam beton en dat leveren wij hier bijna dagelijks. Verantwoord geproduceerd, korte rijafstanden en wanneer mogelijk wordt onze hybride truckmixer ingezet”.


Terug naar overzicht